Sistemele de evacuare a fumului, de ecranare, de presurizare, ventilare si introducere de aer proaspat fac parte din complexul de actiuni denumit generic desfumare.
Desfumarea activa presupune existenta unui sistem de senzori capabil sa detecteze producerea incendiului si un sistem electronic de activare a mecanismelor de evacuare a fumului. In cele mai multe cazuri fumul se evacueaza prin trape de fum sau ferestre care se deschid automat.
In cazul desfumarii, se urmareste circulatia aerului in spatiul considerat prin introducerea de aer proaspat si evacuare de fum.
- trape: dispozitive de evacuare a fumului ce se monteaza la partea superioara a constructiei si care pot fi actionate manual sau automat;
- usi rezistente la foc: elemente mobile de protectie a golurilor de circulatie functionala din pereti; au rolul de a limita extinderea incendiului si de a opri trecerea fumului in spatiile protejate;
- canale: sint realizate din materiale incombustibile rezistente la foc minim 15 min;
- ventilatoare: pentru evacuarea fumului la 4000C timp de minim 1 ora;
- dispozitive de actionare electrica a elementelor componente;
- centrala de comanda.
Pentru diminuarea concentratiei gazelor toxice/explozive, in urma unei comenzi venite de la sistemul de detectie, se introduce aer proaspat si se evacueaza aer viciat. Procesul continua cel putin pina cind concentratia scade sub limita de alarma. In functie de gazul monitorizat (CO, CH4 etc), se folosesc detectori speciali iar instalatia este proiectata conform prevederilor legale specifice.